Achtergrond informatie TT Castricum

Waarom heten we Transition Town?

De Transition Network startte in 2005 in Engeland, in het plaatsje Totness om precies te zijn, en is opgericht door de Britse permacultuur-activist Rob Hopkins.
De positieve verandering die wij met z’n allen willen, de transitie, heeft daar een naam gekregen. En de herhaling van de T (Transition Town Totness), had natuurlijk ook iets grappigs.
Totnes groeide uit tot de eerste Transition Town in Engeland. Inmiddels zijn er in heel Groot-Brittannië al een honderdtal Transition Towns en hebben nog veel meer gemeenten de ambitie om een Transition Town te worden. Het model slaat zo breed aan, dat het nu in snel tempo uitwaaiert over de hele wereld. Er is inmiddels een veelkleurig wereldwijd Transition-network van meer dan 1100 officiële initiatieven en nog een veelvoud daarvan die pas recent zijn gestart. TT Castricum maakt deel uit van het internationale netwerk van Transition Towns

Waarom die Transitie?

Er is in de wereld nogal wat aan de hand. Kijk maar eens naar de verschrikkelijke economische crisis. De stijgende prijzen van olie en voedsel, hogere werkloosheid, dalende pensioenzekerheid, milieuproblemen, en ga zo maar door. Misschien verwacht je het niet, maar deze verschillende crises hebben heel veel met elkaar te maken.

Moet ik me opgeven als lid?

Bij TT Castricum kan iedereen meedoen. Voor een keertje, of regelmatig. En jij kiest hoeveel en hoe vaak. Je wordt dus geen lid, je bent nergens toe verplicht en kunt langskomen als je een keer zin hebt. Veel van onze bijeenkomsten zijn gratis, net als onze nieuwsbrief. Daar kun je je hiernaast meteen even op inschrijven als je dat nog niet hebt gedaan.

Hoe lang bestaat TT Castricum?

Transition Town Castricum is in oktober 2010 gestart om ook in Castricum met een enthousiaste groep mensen aan de slag te gaan. In maart hielden we onze eerste filmavond waar gelijk al 40 geïnteresseerde Castricummers op afkwamen. En de positieve houding werkt als een magneet. Eind 2012 stonden er al ruim 120 mensen op onze maillijst. En we houden bij hoe zich dit ontwikkelt op ons dashboard.

Wij gaan met z’n allen bouwen aan een duurzaam, veerkrachtig dorp. Een idealistisch plan? Ja natuurlijk! Maar: ‘de idealisten van vandaag zijn de realisten van morgen’, aldus Jan Tinbergen (winnaar van de Nobelprijs voor de Economie in 1969).

Wat wordt bedoeld met “een positief lokaal antwoord”?

Al die grote problemen van Piek Olie en klimaatverandering kunnen overweldigend lijken. (Lees hier waarom) En dan kun je niets meer als gewone man/vrouw. Maar wij weten dat het wél kan, Castricummers kunnen gaan werken aan oplossingen die we zelf gaan organiseren. Het Transitie-concept doet een beroep op onze eigen inzichten, onze wijsheid, creativiteit en ervaringen. Het gaat om de kracht van de lokale gemeenschap.In Castricum hebben we al een flink aantal initiatieven, we hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden:

 • CALorie, met o.m. Zon Op Schulpstet
 • We organiseren een Lokale Economie met LETSA
 • De kringloopwinkel Muttathara
 • Informatie via het GRoen Informatie Platform in de bieb
 • Opruimacties op het strand worden al georganiseerd
 • Een Bijenlint met 5000 pakjes bloemenzaad van de Gemeente Castricum
 • Auto’s delen met Mywheels of Snappcar
 • Thuisafgehaald als je een keer geen tijd hebt om te koken
 • We overleggen en presenteren regelmatig onderwerpen bij de gemeenteraad
 • Op verschillende plekken zijn Permatuinen aangelegd
 • We houden filmavonden en speciale thema’s
 • Er is een TT Café in de bieb
 • We organiseren Repair Café’s in de Bakkerij
 • We organiseren Kledingruildagen i.s.m. De Bakkerij
 • We planten appelbomen, bijvoorbeeld bij de Maranata kerk
 • We kunnen makkelijke moestuinen starten
 • We organiseren EETDAGINGEN (een uitdaging voor zo lokaal mogelijk eten)

Al deze activiteiten hebben gemeen dat het leuk is om er aan mee te doen.
In april 2011 is het lokale “consuminder team” onderdeel geworden van TT Castricum.
Transition Town Castricum heeft een ambitieus doel, maar twee heel eenvoudige regels:

 1. Iedereen doet (alleen) waar men energie van krijgt, het andere doet weer iemand anders
 2. We werken met 20% inzet voor 80% resultaat. Perfectie bereiken we misschien niet, maar zo kunnen we veel dingen wel doen.

Wat is de aanpak?

Rob Hopkins wist het in 2011 bij z’n bezoek in Nederland mooi te verwoorden. Op de vraag “kunt u ons vertellen wat wij nu moeten gaan doen?” was zijn letterlijke antwoord: “ik heb geen flauw idee“. Het gaat erom dat iedere gemeenschap zélf gaat onderzoeken hoe ze lokale veerkracht kunnen opbouwen.
Transition Town Castricum werkt met de hoofd, hart, handen – aanpak. Ook wel “denken-durven-doen“.
Denken
Het Hoofd verzamelt en verwerkt vooral feiten met betrekking tot Piekolie, Economie en Klimaatverandering. Als je weet hoe de ontwikkelingen er voor staan zie je dat het anders moet. Als je dat ziet, dan kun je werkelijk in beweging komen. Het is de eerste stap in een veranderingsproces.
Durven
Voor het Hart is het cruciaal om van een positieve visie uit te gaan. De grootste kracht voor het ‘hart’ is het ontwikkelen van het vertrouwen dat dingen zullen gaan lukken.
Heb je fantasie en het lef om de wereld te veranderen? En natuurlijk: samenwerken met andere mensen vraag dat je ook iets durft te geven en nemen.
Doen
De Handen zijn uiteraard het meest praktisch. Lekker DOEN! Hier komt de theorie tot leven aan de hand van tal van actuele voorbeelden. Met de tuin aan de slag, groente verbouwen en zelf energie opwekken. Niet weggooien, maar repareren. Werken met materialen uit de omgeving. Slim omgaan met water. Handelen met een eigen geldsysteem. En zo nog veel meer, misschien weet jij nog iets?
En we leren van andere ideeën uit de Transitie beweging. We kijken naar succesvolle initiatieven en projecten bij andere Transition Towns. Hieruit is bijvoorbeeld het idee van het Repair Café of de Permatuin ontstaan.

Is er meer informatie over de Transitie beweging?

Als je een klein uurtje de tijd hebt, bekijk dan deze film “In Transition” om een beeld te krijgen van de Transitiebeweging.
Daarnaast kun je natuurlijk op zoek gaan bij het Transition Network, waar ook veel informatie beschikbaar is (wel in het Engels)
We hebben nog veel andere internetbronnen en filmpjes verzameld op onze pagina: Informatie op Internet

Helpt het als ik iets doe?

Ja natuurlijk. Iedereen kan iets bijdrage aan het opbouwen van de lokale veerkracht in Castricum. Je kunt met mensen samen iets doen, of liever eerst alleen eens wat aan de slag. Kijk rond op de site voor ideeën. En je bent natuurlijk welkom in het TT Café, of op een van de andere activiteiten.
Wil je financieel iets bijdragen? Dat is eigenlijk niet zo nodig. Het blijkt dat we binnen TT Castricum kunnen werken zonder geld.
Wel kun je kijken of je iets voor een bepaalde activiteit kunt bijdragen.

 • Bijvoorbeeld door het aanschaffen van plantenstekken voor een Permatuin,
 • Door je auto in te schrijven bij MyWheels voor autodelen,
 • Door samen met anderen te koken voor een eetdaging,